Onderhoud – Easy locks demonteren

DEMONTEREN EASY LOCK MAXI EN MIDI

Deze pagina was eerst om het voor ons/mezelf en nieuwe crew op een rij te krijgen en te houden hoe je dat moet doen. We hadden deze info toch al bij elkaar staan.  Dus toch maar online gezet. Maar indexering zorgt en de honderden bezoekers zorgt er voor dat dit de #1 referentiepagina geworden is. We laten het er maar bij.  Zo heeft u of een ander er misschien ook nog wat aan.

Tip  vooraf :  #1 Dit spul heeft net als alle het mechanische werk aan boord ook onderhoud nodig. Vergeet WD40 of siliconen. tip #2 Klik op de foto voor een extra groot exemplaar 

Update : Heb hier en daar ook wat extra uitleg over het afwijkende midi model er bij gezet. 

foto (1)Foto links is de midi : halverweg na schoonmaken

Foto rechts is de maxi  – Raak de ringetjes onderaan op de onderste pin niet kwijt. Zonder werkt hij nog niet eens 50/50

Gereedschap :

  • puntig stevig mes
  • Platte kop schroevendraaier
  • Kruiskop – groot
  • Set inbussleutels
  • Pasta om RVS bouten in aluminium er ook weer uit te kunnen halen!

Websites
Bij de producenten lijkt het kleine marine werk al lang niet meer de core business te zijn. Het geld lijkt meer uit architecturaal beslag etc. te komen.  Ze gaan vrij onvoorzichtig om met hun legacy producten.  Je komt online niet heel gemakkelijk aan een manuaal.   Veel verder dan deze door een antieke scanner getrokken catalogus in pdf vorm komen ze niet en stamt al van heel wat jaren gelden.
http://www.bsidk.com/uploadpdf/easyMarine_Catalogue%5Bsmall%5D.pdf helaas ook hier heeft de IT’ er / webboer van dienst heeft hem verwijderd en is de link dood en werkt niet meer…  

Stap 1 – Van dek halen
In de verhoging (Afb. 1) naast de pit zit (althans bij ons) in een metalen plaat in het dek gelamineerd. Daarin zitten de 2 inbus bouten vast (midi met kruiskop maxi met inbus). De voorste bouten kun je direct bereiken. De achterste bouten zitten onder de metalen handels. Als die er naast zitten moeten die er eerst vanaf. Als er zoals hier een setje double midi en triple maxi strak naast elkaar hebt zitten moet allereerst de midi set (bovenaan foto 1. en 2b) er af en dan kan pas de maxi (foto 2b) set er af !!

dek
afb. 1

Stap 2Borgring losmaken
Om de handels er af te kunnen krijgen moet eerst één kant de borgring van de pin die door de handel(s) gaat afgehaald worden. TIP: Andere borgringetjes onderaan het huis kun je nog laten zitten Deze borgringetjes zijn heel teer en het is zo verbogen !! dus eerst pin voorzichtig eerst de ronde kant naar de uitsparing in het huis tikken/draaien en dan met de punt van een mes loswippen (oud plastic zakje er overheen als een soort uhh..  ‘ beflapje’  tegen het wegspringen!). Dan pas kun je de pin er uit trekken/tikken en de handels wegklappen en kun je bij de tweede inbusbout achteraan en spul van dek halen.

dwarsdoorsnedeeasylockmaxi
afb. 2a  – MAXI

dwarsdoorsnedeeasylockmidi

afb. 2b – MIDI

Stap 3 – Uit elkaar halen
Om het ding verder uit elkaar te halen moeten ook de onderste borgpennen met een mespunt gelost worden. Vervolgens kun je de schroeven losdraaien en demonteren. Let op de easylock is, als je hem los hebt en van elkaar trekt, binnenin een bak losse bak onderdelen (zie afb. 3). Doe dit dus best niet aan dek maar lekker thuis of in een emmer.

Demonteren is op zich simpel en lukt met alleen een platte en kruiskop schroevendraaier.
– Leg het huis op de zijkant op tafel met de kruiskoppen naar boven en verwijder de borgringetjes bij de pennen aan de onderkant.
– 4 lange schroeven (zelfborgend) er uit draaien.
– Til het bovenste zwarte deel op en zo kun van boven naar onderen alles los halen.

Eenmaal uit elkaar kun je alle onderdelen schoonmaken en nadenken hoe de puzzel weer in elkaar moet. Let op er zijn 5 rvs pinnen 4 zijn even lang. 1 is afwijkend van maat en iets korter (zie foto 6)

2012-12-0117.26.58
Afb. 3

opmerking over de MIDI – de midi gaat op dezelfde manier uit elkaar is van binnen iets simpeler maar lastiger in elkaar te zetten.

Stap 4 – Weer in elkaar

Zo past het werkende deel van de stopper weer in elkaar. Gebruik hier de 4 lange rvs pinnen

let op je kunt de maxi upgraden met twee veren. Klemmen ze beter maar vliegen de rode knoppen er weer veel sneller af!

2012-12-0118.14.37
Afb. 4

Begin weer met de onderplaat waar de twee pennen met borgringetjes uit omhoog steken.

(Opmerking over de MIDI – Let op dat de klemmende inlay er niet achterste voren in gaat. )

Puntjes van aandacht zijn:
– niet alle pinnen zijn even lang. de 4 lange moeten in het verende huis. De korte is voor geleiding van de handel
– lipje van de rode knop moet aan de onderkant
– In de handels zit ook een zwarte spacer. Ook niet kwijtraken!
– Doe de achterste inbusbout (onder de rode knop) er als eerste in. Scheelt bij de montage een hoop gepruts.
– kleine zwarte spacer hoort om het schuivende asje aan de bovenkant van het rvs huis en daar zit de handel aan vast.

(Opmerking over de MIDI – In elkaar zetten van de ´simpelere´midi vergt veel meer geduld dan de maxi.  Vooraf: kortste pin is voor in de handel  1. Halverwege moet de alu onderplaat er in.  Deze alu plaat past op 2 manieren maar hoort er maar op één manier in. Zit hij er toch andersom in dan passen de schroeven om hem op dek vast te zetten er niet meer doorheen.  2. Denk aan de 2 ringetjes in de achterste pennen!  )

2012-12-0118.13.11
Afb. 5

pennen easylock maxi

Afb. 6  – Verschil tussen de 4 lange en 1 korte pin

STORINGEN
Een van de storingen is dat de easylock niet meer goed open en dicht gaat of de rode knop niet meer in de ‘open’ positie blijft staan.  In de rode knop zitten twee a- symm van het soort beugels als op afb. 7.   Boven werkt nog net o.k. maar is ook niet meer 100% recht en de onderste zorgt dat je stopper er mee kan ophouden. Hoe meer de lijn aan de onderkant van het minimum aantal mm van de range zit hoe eerder het problemen geeft.

Wat ik nog wel een in elkaar heb gemcquyverd is met een spitsnaald een extra van paar mm simpele polyester lijn van 2-3 meter binnenin de 8mm kern van de dyneema val geschoven.   Dan heeft ie wat betere grip.

veren easylock maxi

Afb. 7 – Dit is het verschil tussen nog wel werkend en niet meer.

WAIVER: GARANTIE TOT HET EIND VAN DE STEIGER. ALLES UITERAARD OP EIGEN RISICO.

Succes!

Leave a comment